пятница, 24 июня 2011 г.

На землю падає тисяча метеоритів.


Із серпня почався метеоритний сезон. Протягом трьох тижнів біля Землі пролітатимуть метеорити, що мандрують із зіркового скупчення Персеїд. Їх найкраще буде видно вночі. Одночасно можна спостерігати більше як сотню метеоритів. Приблизно чверть із них долітатиме до нашої планети.
Фото globalist.org.ua
Куди вони впадуть, невідомо. В Україні за рік ми знаходимо в середньому п’ять-вісім невеликих уламків. Найбільше їх в Антарктиді. Там немає дерев і трави, на білому снігу чорне каміння гарно видно. За останні 20 років в Антарктиді відшукали понад 150 метеоритів. На інших континентах їх знаходять за допомогою металошукачів. Довгим сигналом прилади реагують на залізо та нікель, з яких складається космічне каміння, — каже київський астроном Надія Строкалева, 48 років. — При падінні метеорити глибоко зариваються в землю. Їх розкопують лопатами. На одного йде десь година часу. Залізні метеорити зверху гладкі, а всередині з пухирцями, як губка. Вони заповнені розплавленим піском, важчі за граніт. За час падіння каміння сильно намагнічується, тому поряд з ним стрілка компаса хитається і тремтить.

За рік на землю падає більше як тисяча метеоритів. Проходячи крізь атмосферу, вони втрачають до 70% своєї ваги. Летять зі швидкістю 15–20 м/с. Під час польоту обпікаються, плавляться і набувають довгастої форми. Нагадують затуплений снаряд.

Від тертя об верхні шари атмосфери камінь починає нагріватися і світитися. Так з’являється падаюча зірка, яку називають болідом. За метеоритом тягнеться хвіст із палаючої плазми. Підлітаючи до землі, він поступово охолоджується. Падає ледь теплим. Тому від невеликих метеоритів не буває пожеж. Ті, що до 100 кілограмів, можуть згоріти в атмосфері повністю. Від них не залишається навіть крихітних уламків.

Велетенські розколюються у небі на тисячі уламків. Землянам це виглядає, як дощ. Їх продають на аукціонах та через Інтернет. 100-грамовий коштує $200. Найбільші аукціони проходять у Німеччині та США. Цінують передусім металеві камінці, бо їх важче підробити.

Кам’яні метеорити продають рідше, бо потрібно надати довідку про їх космічне походження. Для того камінець слід віднести на експертизу. Але його можуть не повернути, бо у більшості країн метеорити є власністю держави. Приватизовувати їх не можна, — говорить Роман Харський, 29 років, дніпропетровський астроном. — Найдорожчий, який продали за останні 10 років, коштував 10 тисяч доларів. Камінь впав на Алясці, його купив колекціонер із США.
Хмара пилу затулила сонце на три роки

Найважчий метеорит знайшли у Намібії 1920 року. Назвали його Гоба. Він металевий, важить 60 тонн. Його знайшли мисливці, які пішли за яскравими спалахами у небі, — розповідає Роман Харський. Зберігають метеорит у місцевому національному парку. Протягом 10 років туристи повідколювали від нього близько 6 тонн шматків на продаж та сувеніри. Зараз камінь охороняють поліцейські.

 Найбільший кратер від метеорита залишився в Арізоні. Його діаметр 1200 м, глибина — 180. Тоді на землю впав металевий камінь вагою 300 тис. т. Його уламки розлетілися на 10 км. Найруйнівніший метеорит приземлився в Антарктиді 250 млн років тому. Утворив кратер розміром 600 км. Від падіння піднялася хмара пилу, яка затулила сонце на три роки. Через це повимирали більшість тварин і рослин.

Комментариев нет:

Отправить комментарий